Limespad 2 Leiden – Zoeterwoude-Dorp

Aan het begin van de Coronapandemie hebben we nog net de eerste etappe van het Limespad gedaan. Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en gaan we de tweede etappe lopen. In de tussentijd heeft Ingrid het coronabeleid binnen ASVZ (haar werkgever) de afgelopen twee jaar vorm gegeven en ben ik geswitcht van baan. Wel bij de Technische Unie, maar nu als projectcoördinator IT en hou me vooral bezig met de digitale transformatie binnen de TU. We hebben ook veel in onze tuin gedaan. We zijn nog lang niet klaar maar het begint ergens op te lijken. Om met name het reizen met het openbaar vervoer te beperken hebben we ons op het wandelgebied vooral in onze eigen buurt bezig gehouden.

Vandaag hebben we gemerkt dat er toch een soort van optimisme in de lucht hangt. In de stad Leiden merkte je een bepaald soort blijheid. Afgelopen vrijdag zijn er ook weer versoepelingen afgekondigd waardoor de winkels weer open mochten zijn. En dat merk je dan gelijk op straat.

Onze wandeling van vandaag begint op Leiden CS. Vandaar zullen we eerst een stukje terug lopen om het Romeinse Limespad in Oegstgeest op te pakken. Deze wandeling kenmerkt zich door een mooie slinger door Leiden. Dit is echt een mooi stuk van de route. Je komt langs veel bezienswaardigheden. Maar ook de route door Oegstgeest is onderhoudend. Veel parklanen, een landhuis en mooie parken. Leiden uit is weer meer groen en je merkt hier de overgang naar het Groene Hart.

De start is aan de LUMC zijde van het station. We lopen eerst langs universiteitsgebouwen en studentenhuisvesting om daarna het park Bos van Bosman binnen te lopen. Al snel zien we de wit rode bewegwijzering van het Romeinse Limespad. Na wat slingerwerk in het park en daarna door wat woonwijken komen we in De Leidsche Hout. Een mooi stadspark wat grenst aan Oegstgeest.

De Leidsche Hout loopt (muv een drukke verkeersweg) over in Landgoed kasteel Oud Poelgeest. Een mooi onderhouden kasteel met bijgebouwen. De stichting Erfoed Oud-Poelgeest heeft het kasteel met de bijgebouwen in erfpacht van de gemeente met als taak het geheel in goede staat van onderhoud te brengen en te houden. Een beroemde bewoner van het kasteel was de Leidse professor Herman Boerhaave. Hij kocht het kasteel in 1724 en gebruikte de tuin als een dependance van de Hortus Botanicus

Daarna loopt de route via het Heempark en twee kleine watermolens uit 1735 terug Leiden in. Via het oude Poortgebouw van het Ziekenhuis komen we weer bij Leiden CS uit. We nemen de passage door het station maar je kan er ook omheen. Nu komen we in de binnenstad van Leiden. Bij het museum van Volkenkunde kan je buitenom als de poort open is. Het museum is sinds 1937 gevestigd in een voormalig ziekenhuis.

Vanaf het museum is het net of je in een soort openluchtmuseum loopt. De ene na de andere bezienswaardigheid volgt elkaar op. De Morspoort, Park de Put met de bijbehorende molen, het Rembrandtplein Leiden waar het geboortehuis van Rembrandt heeft gestaan, het Academisch gebouw Leiden en de Hortus Botanicus. We komen nu echt in het centrum en komen bij de Pieterskerk. Aan de patroonheilige, Sint-Pieter heeft de stad haar wapen te danken. Tegen Petrus wordt in het Evangelie volgens Matteüs gezegd: “Ik zal u de sleutels geven van het Koninkrijk der hemelen(..)” Hierdoor zijn zijn attributen twee sleutels. Het stadswapen en de vlag van Leiden vertonen daarom twee gekruiste sleutels. Door kleine steegjes komen we uit op de Vismarkt. Via de Visbrug komen we op de Hoogstraat en hier bestellen we twee flatbreads die we op willen eten op de Burcht van Leiden. Dit is een van de oudste nog bestaande voorbeelden van een burcht in Nederland.

Na onze verlate lunch verlaten we via leuke straten het centrum van Leiden. We lopen dan lange tijd over het Utrechtse jaagpad van de Nieuwe Rijn. Tot aan de Leiderdorpsebrug (Stierenbrug). Hier nemen we een zuidelijke route naar Park Matilo. Matilo was in de Romijnse tijd een grensfort (castellum). Het grondplan van het fort hebben ze nu met aarden wallen opnieuw opgebouwd en ze hebben er wachttorens terug gezet zoals die er tijdens de Romijnse tijd uitgezien moeten hebben. Hier is ook het beroemde masker van Matilo gevonden (ook wel bekend als Gordon). Dit masker hebben we twee jaar geleden bewonderd in het Museum voor Oudheden in Leiden.

We vervolgen onze weg en het begint nu donker te worden. Het laatste stuk komen we door Polderpark Cronesteyn en daarna langs het klooster wat nu dienst doet als studentenhuisvesting. We eindigen onze route bij P+R A4 Zoeterwoude-Dorp. Daar staat onze auto al te wachten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *